Зворотній зв’язок

Нагадати пароль

Для отримання пароля вкажи свій номер телефону

+380

Авторизація

реєстрація

Будь в темі!
Пройди реєстрацію — і дізнавайся першим про цікаві події, останні тренди та приємні заохочення від BUD.

+380

Цим я підтверджую, що мені виповнилось 18 років, i що всі наведені мною персональні дані є достовірними. У відповідності до Закону України «Про захист персональних даних» я добровільно та безоплатно надаю ТОВ«Едбейкерз Україна» мої персональні дані та надаю мою згоду на будь-яку безстрокову обробку наданих мною моїх персональних даних у базі персональних даних «Споживачі», з метою надання повнолітнім споживачам інформації рекламного характеру про будь-яку особу чи будь-який товар, а також згоду на передачу/надання моїх персональних даних будь-яким третім особам, включаючи іноземних осіб. Я підтверджую, що погоджуюся отримувати вищезазначену інформацію будь-якими засобами її передачі (пошта, СМС/ММС-повідомлення, електронна пошта, тощо) протягом необмеженого строку.

реєстрація

зареєструватись за допомогою:

the great times червень 2017
Поділитись

ХОЧЕШ першим дізнаватися
про цікаві події, останні тренди та
приємні заохочення від BUD?

×
Коли стріт фуд рулить
Стартап
на колесах:
як відкрити
свій фуд-трак

Завести власний гастробізнес на колесах не так вже й складно. Достатньо мати ідею, з усім іншим допоможе наш зрозумілий лікбез. BUD пояснює на пальцях, як перетворити фургон на бургерну або ще що, тим, хто без руля

Бюджет:

приблизно 900 000 грн.

Час від задумки до реалізації:

11 місяців

Трігери успіху:

смачна їжа, привабливий дизайн трака, ергономічність простору

Фургон

Без фургона далеко не заїдеш. Перш за все, тобі потрібний фургон або трак у робочому стані. Якщо у гаражі твого діда припаркувався забутий світом фургон, тобі пощастило. Якщо ж ні – доведеться купувати. Середня вартість досвідченого трака – 6000 $.

Ремонт

Нафарширувати фургон усім необхідним – пукнт номер два. Ремонтні та оздоблювальні роботи, включаючи роботу з утеплення, встановлення холодильників, витяжки та кондиціонера. Ну все, на такому фургоні вже можна перезимувати або не згоріти від спеки влітку, можна навіть затаритися продуктами, але ще не готувати їжу.

Техніка

Найголовніше – начинка трака. Те, без чого не приготуєш ані бургери, ані фалафель. Встановити безпечний 8-кВт генератор на газу, який живить електрикою всю кухню, холодильники, кондиціонер і витяжку. З неелектричного обладнання варто придбати поверхні для смаження, які працюють на газу. Потрібно знайти місце для двох 200 літрових баків – один з чистою водою, інший для зливу. Проточний нагрівач, щоб була і гаряча і холодна воді – теж мастхев! Усе, як вдома на кухні.

Документи

Етап, об який розбиваються сотні ідей. Але не твоя! Адже оформлення фуд-траків передбачає менше проблем та тяганини з документами, тож можеш видихнути. Зручність закусочної на колесах у тому, що вона не вимагає дозволу пожежних, як і санітарно-епідеміологічної служби. Подібні дозволи потрібні МАФам і видаються за адресою підприємства. Але яка адреса може бути у фургона?
Лайфхак: у податковій вкажи адресою підприємницької діяльності усе місто, Київ, наприклад. Інспектору нічого не залишиться, як дати «добро», тому що для пересувної кухні більше нічого і не напишеш.

Торгівля

Ось тут починається найцікавіше, адже варіацій на тему безліч. По-перше, потрібно обрати максимально людне місце: площі біля метро, зупинки, фудкорти. Ти просто приїжджаєш, паркуєшся, відкриваєш вікно та починаєш торгівлю. Варто звернути увагу на те, хто з фургонів вже припаркований. Якщо ти пропонуєш каву, то не треба приїжджати туди, де вже є парочка кава-траків, навпаки – краще припаркуватися біля фургону з бургерами.

Шлях номер два: сквери та парки. Тут усе вирішує місце: воно повинно бути видним та зручним, в ідеалі – з лавками поруч.

Ну й наше улюблене – фестивалі. Участь у фестах коштує від 500 до 2 000 грн в залежності від популярності фестивалю та унікальності твоєї пропозиції. Як правило, вхід на фестиваль – це не лише інструмент продажів, але й піар. Адже у такий спосіб про тебе дізнаються люди. На етапі переговорів з організаторами фестивалю варто розвідати, яка стріт-їжа буде представлена: якщо ти продаєш чорні бургери, а чорних бургерів на фестивалі вже вдосталь, краще пошукати бізнесу деінде.

З неочевидного – кейтерінг та доставка їжі. Перевага фудтрака у його мобільності та багатофункціональності: за бажанням ти можеш себе позиціонувати і як служба кейтерінга, і як доставка їжі.

Реклама

Не вкладаючи у бізнес, не отримаєш прибуток. Це закон. Якщо хочеш – підлості. Але без реклами нічого у тебе не вийде, навіть якщо ти готуєш найкращу у світі їжу. Тому рекомендуємо перші місяці проводити акції «купуєш 4 бургери – 5-й у подарунок», домовитися з блогерами про публікації з твоїми стравами, потрапити у TOП стрід-фуд оглядів у медіа з твоєю аудиторією.

Бухгалтерія

Як усе це порахувати та не облажатися? Бізнес-план – це раз. Хмарна технологія автоматизації виробництва – два. Подібна система слідкує за усім – від друкування чеків до складського обліку. Ти як власник бізнесу зможеш з будь-якої точки світу перевірити, скільки ж бургерів продали за останні дві години і скільки сиру замовили та у кого. Дуже зручно, особливо в сьогоднішніх стрімких реаліях. Коштує такий софт та його підтримка приблизно 1 000 грн на місяць.

Плани на майбутнє

Навіщо зупиняти фургон, який мчить по швидкісній трасі, у салоні грає інді-рок-музика, а за вікном змінюються чудові краєвиди? Правильно, нема чого. Не зупиняйся на досягнутому, відкривай один фуд-трак за іншим – так ти затримаєтеся довше на хвилі та зробиш собі репутацію гастро-стартапера.

Ну що, побачимося на Фестивалі вуличної їжі?:)